EPSON All in One L200 – Prima imprimanta consumer eficienta [REVIEW]

de: Radu Neagu
10 05. 2012

EPSON All in One L200 este prima imprimanta eficienta de tip consumer. Cum asa? Este prima imprimanta care nu mai are nevoie de o reumplere a cartuselor o data pe saptamana si care nu mai necesita investitii majore dupa achizitie.

Nu considerati doar indrazneata afirmatia de mai sus. O sustin in totalitate, pentru ca stiu ce am vazut. Am sa va explic si de ce sunt atat de incantat.

Pana acum, achizitia unei imprimante cu jet de cerneala, multifunctionala, reprezenta o suma de 250-400 de lei. Cartusele de culoare contineau 5-10 ml de cerneala, cele din fabrica in jur de 5 ml fiind considerate cartuse de test. Achizitia ulterioara a cartuselor originale, pentru ca asa recomanda toti producatorii, era egala sau aproape egala cu valoarea imprimantei. Sunt convins ca v-ati lovit de astfel de „neplaceri” (ca sa fiu bland).

Asadar, pentru un set de cartuse ajungeati sa platiti aceeasi suma pe care ati platit-o pentru dispozitivul in sine. Reincarcarea ducea de obicei la blocarea dispozitivului sau la afisarea a numeroase erori legate de continutul cartusului. Culorile erau mai sterse sau nu se aliniau la standardul producatorului. Cei care folosesc o imprimanta color in alte scopuri decat pentru pagini text stiu despre ce vorbesc.

 

Tehnologie

 

Tehnologia care sta la baza acestor imprimante este CISS sau Continuous Ink Supply System. Este folosita in industria de printing la scara larga – vorbesc aici de imprimantele industriale, de plotterele de mici si mari dimensiuni. CCIS a fost conceput pentru a oferi posibilitatea de printare a unui numar mare de pagini fara a fi nevoie de schimbarea cartuselor foarte des. Sistemul este construit din capetele de printare si o serie de furtune ce alimenteaza aceste capete cu cerneala din rezervoare externe. Acestea pot fi de capacitate mai mare, atasate imprimantei sau chiar asezate langa aceasta. In acest fel, se reduc semnificativ costurile per pagina si se poate mentine un flux continuu de lucru pentru un numar ridicat de print-uri.

EPSON denumeste acest sistem Fast Ink Top-Up pentru seria lansata recent.

Exista 3 modele momentan in aceasta serie: L100, care este o imprimanta simpla, L200, un multifunctional, si L800, un multifunctional cu capabilitati de imprimare foto la o calitate ridicata. Rezervele de cerneala sunt de 70 ml fiecare si sunt in numar de 4 la L100 si L200 si in numar de 6 la L800.

Mai atractiv este pretul unei astfel de rezerve: 29 sau 49 lei, cerneala originala de la producator.

 

Constructie si Design

 

Poate parea putin ciudat acest titlu, insa de ce sa nu vorbim despre design si constructie la o imprimanta? Mai ales ca au avut loc schimbari destul de mari la acest nou segment.

L200 este construita din material plastic, in intregime, singurele elemente metalice fiind cele mecanice, in mare parte, construite sa aiba totusi o rezistenta mai mare in timp. Spre deosebire de modelele anterioare de imprimante, L200 este mai usoara si mai mica, motivul principal pentru acest lucru fiind plasticul din care este realizata care este mult mai subtire.

Sistemul de rezervoare se afla in afara imprimantei, „agatat” de laterala sa stanga. Conectarea lor se face printr-un sistem de tuburi din silicon la capul de imprimare. La prima vedere, acestea nu prezinta o rezistenta destul de mare, insa am observat ca sunt destul de flexibile, iar sansele sa se fisureze sau sa imbatraneasca rapid sunt destul de reduse. Reumplerea rezervoarelor se face rapid, prin inlaturarea capacelor de protectie atat de pe ele, cat si de pe rezerva cumparata. Exista si un sistem de protectie la reincarcare: software-ul imprimantei va cere un serial number aflat pe rezerva achizitionata, numar ce se regaseste doar pe cartusele originale. De ce vorbesc de rezerve originale? Pentru ca pretul acestora este atat de mic, incat nu merita sa te complici cu cerneala de la alti producatori, cerneala care poate fi mai slaba calitativ si care poate cauza imprimantei probleme pe viitor.

La momentul transportului, recomand pastrarea cutiei originale. Rezervoarele laterale nu se pot detasa, exista doar un sistem de blocare a furtunelor ce impiedica scurgerea cernelii catre capete de imprimare, in timpul transportului. Daca nu pastrati cutia originala, riscati sa loviti sistemul de rezervoare, care este destul de mobil.

 

Specificatii

 

[table id=109 /]

Dupa cum se poate observa, imprimanta nu exceleaza la capitolul performanta. Nu printeaza la fel de repede ca o imprimanta industriala si nu are un scanner cu rezolutie foarte ridicata. Accepta insa un numar destul de mare de tipuri de hartie la o dimensiune maxima A4 sau Letter.

 

Galerie

 

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Epson L200 All In one/”/]

 

Concluzii

 

Care este de fapt utilitatea unei astfel de imprimante? De ce un utilizator ar alege o astfel de imprimanta, al carei pret este mai ridicat decat al altor modele?

L200 este conceputa pentru firme de dimensiuni reduse sau pentru birou. Nu este o alegere proasta nici pentru un consumator obisnuit, ba chiar o recomand, avand in vedere fiabilitatea acesteia in timp. Sunt cateva elemente care sunt  esentiale in alegerea unei imprimante, cel mai important fiind probabil costul ulterior al cartuselor.

Dupa cum am mentionat si la inceput, pentru orice imprimanta obisnuita costul cartuselor este aproape egal cu cel al dispozitivului in sine. L200 are un pret initial mai ridicat datorita sistemului CCIS de transfer al cernelii. La fel se intampla si cu dispozitivele industriale, care au un pret ridicat al echipamentului, dar mult redus la consumabile. Oricum, trebuie sa invatam sa gandim pentru viitor.

Daca esti un utilizator care printeaza in medie cateva sute de pagini lunar, deja alegerea este facuta. Un set de cartuse obisnuite poate printa maxim 150-200 de pagini color. L200 poate ajunge si la 1000 pagini color cu cartusele initiale, care, au aceeasi capacitate ca si rezervele. Numarul de pagini text negru se apropie de 2500-3000, cel putin dupa specificatiile producatorului. As putea spune ca este chiar la fel cat poate oferi o imprimanta laser la o singura incarcare. Un toner de dimensiuni normale poate duce 2500-3000 pagini in mod text.

Un alt element esential este fiabilitatea cartuselor in timp. Daca nu folosesti o imprimanta standard timp de cateva saptamani, ai toate sansele sa te trezesti cu cartusele uscate si, cel mai probabil, acest lucru se intampla exact atunci cand ai nevoie sa printezi ceva urgent si important. Cartusele lui L200 au avantajul de a contine mai multa cerneala si nu detin acel burete absorbant din cartusele imprimantelor normale. De asemenea, curatarea capetelor este mai rapida si nu consuma atat de multa cerneala.

Pentru birouri, unde este nevoie de o imprimanta color, unde se printeaza atat text, cat si elemente color, grafice, sau imagini la o rezolutie mai mica, acest model este esential.Un alt aspect tine de mentenanta. O companie are angajata sau pe baza de contract cel putin o persoana care se ocupa de intretinerea copiatoarelor si echipamentelor de printare. In cazul unei imprimante simple, cum este L200, nu mai sunt necesare serviciile unei terte persoane sau firme pentru intretinere.

[table id=110 /]

Valorile obtinute la test sunt realizate la printarea in mod draft si normal, setare pe care o regasiti in meniul de printare al oricarui sistem de operare. Valorile de copiere sunt realizare fara ajutorul unui PC doar din optiunile imprimantei. De notat ca am ales o pagina text cu acoperire medie si o pagina cu text grafice, si 2 imagini thumbnail pentru a emula cat mai bine conditiile de utilizare intr-un birou. Rezultatele se aproprie foarte mult de cele specificate de producator, sunt putin mai mici probabil din cauza ca testele efectuate de producator sunt intotdeauna la o acoperire minima a paginii, probabil o coala A4 cu textul unei declaratii simple.

Pe partea de foto, folosind doar coli Epson 10×15 cm, speciale, puteti printa linistit aproximativ 700-800 de fotografii, la un pret mult mai mic decat cel de pe piata. Ma refer aici la laboratoarele foto comerciale unde puteti printa fotografiile digitale. Din cate stiu, ultima data pretul unei fotografii 10×15 era de 89 bani, deci la 120 de lei, costul cartuselor pentru L200, puteti obtine doar 120 de imagini color in comert.

Nu am reusit sa consum decat o mica parte din cerneala cu care a venit, probabil doar 3-4%, desi am printat aproximativ 70-80 de pagini fara nici o problema. Nu se pot simula din pacate conditiile folosirii domestice, nu am avut timpul necesar sa o las nefolosita timip de cateva saptamani, dar sistemul de pompare al cernelii nu va permite uscarea acesteia prea curand.

Din punct de vedere al zgomotului, sta destul de bine, chiar mai bine decat multe alte modele de pe piata. Ma asteptam sa fie ceva mai galagioasa avand in vedere plasticul subtire din care este realizata carcasa acesteia insa am ramas surprins sa observ ca si mecanismul a fost regandit. Partea de alimentare cu foi poate sustine pana la 100 de pagini iar partea de descarcare a paginilor printate permite doar 50 de pagini, suficiente insa pentru orice tip de utilizare. Dimensiunile sunt de asemenea de apreciat, imprimanta incapand cu usurinta in aproape orice raft al biroului.

In concluzie, L200 este un produs de avut in vedere. Pretul de 899 lei pe care il veti plati initial se va reflecta in costul redus al cartuselor cumparate ulterior si in linistea psihica pe care o confera un echipament care functioneaza cum trebuie, chiar daca a fost ignorat o bucata mai lunga de timp.